Εθνικός Δρυμός Πίνδου

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της πατρίδας μας και από τα σημαντικότερα σε βιοποικιλότητα οικοσυστήματα της Ευρώπης με πλούτο χλωριδικών και πανιδικών ειδών ιδιαίτερης επιστημονικής σημασίας και σπουδαιότητας.

Η «Ζεστή κοιλάδα» (Βάλια Κάλντα) με τα επιβλητικά της τοπία διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που γοητεύουν τόσο τους αμύητους περιπατητές και επισκέπτες, όσο και τους απαιτητικούς και έμπειρους φυσιοδίφες. Τα απέραντα δάση της με τα πανύψηλα δένδρα και τους ευθυτενείς κορμούς, η μεγάλη υγρή και ζεστή κοιλάδα της, τα εντυπωσιακά ορεινά βοσκοτόπια με τις χιονισμένες κορυφές, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς και ένα σπάνιο οικοσύστημα.

Αυτό το σημαντικό οικοσύστημα αποτελεί ιδανικό τόπο για τη διαβίωση μιας μεγάλης ποικιλίας ειδών χλωρίδας και πανίδας. Καλύπτεται από πυκνά δάση μαύρης πεύκης, λευκόδερμης πεύκης (Ρόμπολο) και οξιάς, αποτελεί δε καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών ανάμεσα στα οποία είναι και ορισμένα σπάνια αρπακτικά (Χρυσαετός, Βασιλαετός) και μεγάλα θηλαστικά (Αρκούδα, Αγριόγιδο, Ζαρκάδι) τα οποία έχουν εξαφανισθεί από τα περισσότερα μέρη της πατρίδας μας.

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου ιδρύθηκε το 1966 με το διάταγμα 487/66. Καταλαμβάνει μέρος του Β.Α. τμήματος του νομού Ιωαννίνων και όλο το Ν.Δ. τμήμα του νομού Γρεβενών. Βρίσκεται στο τέλος του κορμού της Βόρειας Πίνδου στο ορεινό συγκρότημα του Λύγκου και περιβάλλεται απ’ τις κορυφές Αυγό υψ.2177 μ., Πυροστιά υψ.1967 μ., Μηλιά υψ.2160 μ. και Φλέγγα υψ.2159 μ.. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το πεταλοειδές σχήμα του και η δασωμένη ορεινή κοιλάδα της Βάλια Κάλντα όπου ρέει ο παραπόταμος του Αώου, «Αρκουδόρεμα». Έχει συνολική έκταση 68.480 στρέμματα από τα οποία τα 33.572 στρ. αποτελούν τον πυρήνα και τα υπόλοιπα 35.268 στρ. την περιφερειακή ζώνη.

Ολόκληρο το κείμενο σε μορφή .pdf

Κείμενα:

  • Βασίλης Χρήστου, Διευθύνων Σύμβουλος της 'Πίνδος Περιβαλλοντική'
  • Λεοντίου Σταυρούλα, Περιβαλλοντολόγος